Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Skip to content

Så gör du för att börja handla med kryptovalutor

Bitcoin har sedan lanseringen 2009 gått från ett obskyrt hobbyprojekt som enbart diskuterades i obskyra internetforum till en global maktfaktor på den internationella finansmarknaden. Idag så har miljontals människor världen över pengar investerade i kryptomarknaden, och fenomenet fortsätter att växa i Sverige.

Men hur gör man egentligen för att sätta igång? Det är många som blir intresserade av att börja handla kryptovaluta men som snabbt blir avskräckta på grund av alla komplicerade termer. Kryptovärlden är verkligen en djungel, men det är inte så komplicerat som man först kan tro. Det enda du behöver göra för att komma igång med att handla kryptovaluta är att välja vilken sorts plånbok du vill använda dig av för att sedan köpa dina första valutor, sedan är du igång.

Vad är kryptovalutor egentligen?

Kryptovalutor är digital valuta som enbart finns att nå online. Krypto ges inte ut av något land och det finns därför inte heller någon centralbank. Alla transaktioner sker på någonting som kallas för blockkedjan.

Blockkedjan är ett krypterat nätverk där alla transaktioner sker direkt mellan användare, utan att gå via en bank eller annan finansinstitution. Transaktioner som sker på blockkedjan är därför delvis anonyma.

Men det är många som använder sig av kryptovalutor som investeringsverktyg och som aldrig gör transaktioner med det. Bitcoin har gått upp över 13 000 % sedan lanseringen och slår ofta nya kursrekord. Det är på grund av det som många investerare numera även sparar i krypto vid sidan av mer traditionella investeringsmetoder.

Bestäm vilken sorts plånbok du vill använda dig av

En kryptovaluta består egentligen av en enda lång sifferkombination. Dessa heter nycklar på kryptospråk och det är via dessa nycklar som transaktioner sker. Dessa kallas för privata nycklar och bör endast kännas till av dig.

Men dessa nycklar behöver förvaras någonstans. Det första alternativet är att du använder dig av en pappersplånbok. Detta är helt enkelt någonstans där du skriver ner dina nycklar för att sedan förvara den på en säker plats någon stans i hemmet. Du kan även välja att förvara nycklarna i en applikation till datorn eller telefonen.

Via en nätmäklare kan du både köpa, sälja och förvara kryptovalutor

Många nätmäklare som tidigare enbart erbjöd handel med aktier och fonder har numera utökat sitt utbud för att kunna möta efterfrågan som kunder har på att handla kryptovaluta. Om du använder dig av nätmäklare så erbjuder dessutom ofta nätmäklaren plånbokslösningar kopplade direkt till plattformen.

Detta underlättar för dig som handlare och investerare och gör att du inte behöver hitta din pappersplånbok varje gång du vill genomföra en transaktion.

Viktigt att tänka på innan du börjar handla kryptovaluta

Kryptovalutor är helt oreglerade, och lurendrejeri är tyvärr förekommande. Det bästa sättet att skydda sig mot detta är att enbart investera i väletablerade valutor samt att ta all information med en gnutta salt. Om någonting låter för bra för att vara sant så är det nästan alltid det i kryptovärlden.

Tänk även på att krypto handlas dygnet runt. Det kan därför ske stora prisförändringar under tiden du inte håller koll på kursen, eller när du ligger och sover.