Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Skip to content

Bitcoins historia

När den här textens skrivs så är det mer än 12 år sedan den första Bitcoinen blev skapad på blockkedjan. Under det senaste decenniet har det gått från ett undangömt internetfenomen till en stor spelare på den globala finansmarknaden. Men hur har det gått till, och vad gör Bitcoin så revolutionerande?

Idén och drömmen om digitala kontanter och valutakurs började under det sena 80-talet. En grupp likasinnade individer i USA började förespråka för kryptering av meddelanden och transaktioner online. Dessa kom tidigt att kalla sig för Cypherpunks och 1993 utkom en bok som redogjorde deras tankesätt och ideologi. Genom kryptering och anonymitet för gemene man kunde ett starkt och öppet samhälle fortsätta att frodas.

Bitcoins och andra kryptovalutor är idag en viktig del av det ekonomiska näringssystemet och det finns olika tjänster som erbjuder aktuella kurser och prisförändringar. Det har alltså blivit allt lättare för allmänheten och privata investerare att ta del av kryptovalutor. Bitcoin har även tagit steget ut från skuggorna som omgärdade de första obskyra diskussionsforumen online. Idag pratar alla stora tidningar om kryptovalutor och prisförändringar diskuteras på bästa sändningstid.

Om du är intresserad av det aktuella priset på en kryptovaluta kan du alltid se kurs hos kopakrypto.se

De första digitala pengarna

Under 80 och 90-talet så gjordes en hel del olika kommersiella experiment med företag som erbjöd digitala betalningslösningar. Detta hittade dock aldrig något riktigt fäste på marknaden och de mest inbitna Cypherpunkarna var fortfarande skeptiska. Själva grundtanken med digitala pengar är att det ska vara decentraliserat och krypterat för att förhindra inflytande från stora organisationer, samt att främja anonymitet.

Bitcoins skapande och de första trevande stegen

Första gången som Bitcoin nämns online är i augusti 2008. En okänd person eller grupp registrerade då domänen bitcoin.org. Det här var på den tiden då e-postkedjor fortfarande var vanligt och den första November samma år skickades ett mail från en avsändare som kallade sig Satoshi Nakamoto till en e-postlista om kryptografi.

I mailet så bifogades en PDF där Nakamoto kungjorde att individen eller gruppen bakom äntligen hade löst problem med digitala, krypterade pengar. Genom att skapa ett system som var helt och fullt “peer to peer”, det vill säga användare till användare, med säkra tidsangivelser för varje transaktion hade Nakamoto lyckats med det som många trodde var omöjligt.

Men det första meddelandet klargjorde enbart planerna på att skapa det krypterade nätverket och mottagandet var mycket svalt. Nakamoto var inte den förste som hade sagt sig löst alla tekniska frågetecken och de flesta som svarade på mailet var därför rejält skeptiska.  Att en anonym signatur, som ingen tidigare hade hört talas om, skulle ha lyckats hitta en lösning verkade därför nästintill omöjligt.

Men Nakamoto hade verkligen hittat en lösning som tog Bitcoin från idéstadiet till verklighet. Två månader efter att det första mailet hade skickats så genererades världens 50 första Bitcoins tillsammans med en tidningsrubrik från samma dag. Genom att använda sig av den nyskapade blockkedjan så kunde alla användare verifiera att detta verkligen var unika “tokens” som det kallas på kryptospråk. Genom att använda sig av en tidningsrubrik som publicerats i England samma dag bevisade även Nakamoto att Bitcoinsen var genererade det aktuella datumet.

Bitcoin lanserades till allmänheten sex dagar senare via samma mailinglista som den första informationen gått ut till.

Bitcoins första år

Även om det idag är väldigt enkelt att hitta saker som priset för Bitcoin eller vilken etherum kurs som gäller i dagsläget har det inte alltid varit så. Det var människor online med ett starkt intresse för kryptografi och anonymitet som först började köpa Bitcoins och under de första åren var intresset allmänt svagt. Under 2010 öppnades dock den första handelsplatsen för Bitcoins och via olika forum online började fler och fler användare ansluta sig i stadig takt.

Idag så stödjer en lång rad olika hemsidor och företag betalning med Bitcoin och det görs dagligen tiotusentals köp med kryptovalutor. Detta var självklart inte fallet 2010 och i maj samma år köpte signaturen “Laszlo” två Pizzor med peperoni och svamp för 10 000 Bitcoins. I dagens penningvärde är det lite över fyra miljarder kronor och det är med andra ord den absolut dyraste middagen som någonsin ätits.

Vägen hit

Bitcoin har som den första kryptovalutan att slå igenom till den breda allmänheten kunnat avnjuta många år i rampljuset. Bitcoin steg något enormt i popularitet i slutet av 2017 för att sedan snabbt tappa en stor del av sitt värde under våren 2018.

Priset hade dock stabiliserat sig på över 50 000 kronor per Bitcoin och det var bara en tidsfråga innan marknaden skulle vakna. Tack vare att fler och flera stora finansprofiler fick upp ögonen för Bitcoin som investeringsmöjlighet och via diskussioner och enorm övertygelse i den underliggande tekniken sköt kursen i höjden under slutet av 2020.

Bitcoin idag

Sedan starten har priset för en individuell Bitcoin stigit med över 13 000 % och har banat väg för den kryptoera som vi sakta men säkert rör oss in igenom. Idag investerar inte bara programmerare med ett stort intresse för kryptografi i Bitcoin. Banker, miljardärer, idrottare, skådespelare, och vanliga privatpersoner äger idag Bitcoin, antingen som investeringsverktyg eller för att genomföra transaktioner utan att använda sig av en bank.

En hel industri har växt upp kring handeln av Bitcoin och kryptovalutor och hela branschen drar idag in miljardbelopp och har blivit en naturlig del av det finansiella systemet. Men allting började med ett PDF som skickades ut till en obskyr mailinglista i för lite mer än ett decennium sedan.