Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Skip to content

Förvaring av Ethereum – varma och kalla kryptoplånböcker

Kryptoplånböcker används, som namnet antyder, för att lagra kryptovaluta. Det finns två huvudtyper av dessa kryptoplånböcker, nämligen de varma och kalla.

Att förvara Ethereum och annan kryptovaluta i plånböcker är en nödvändighet för att sina digitala mynt ska vara säkra. Men vad är skillnaden mellan de två huvudtyperna, och vad är bäst för vad?

Så fungerar kryptoplånböcker

Låt oss börja med att beskriva kryptoplånböckernas funktioner.

En kryptoplånbok interagerar med blockkedjor och är en plats där offentliga och privata nycklar lagras. Dessa nycklar är en nödvändighet för att slutföra transaktioner, det vill säga köpa, sälja eller byta kryptovalutor som till exempel Ethereum.

De offentliga nycklarna är utformade för att möjliggöra för en individ att skicka kryptovalutor till en annan adress utan att behöva identifiera användaren. De offentliga nycklarna kan därför jämföras med ett användarnamn.

De privata nycklarna är ägarens egen information som hen använder för att identifiera sig som ägare till plånboken. Dessa nycklar kan jämföras med ett lösenord och kan användas för att komma åt sin plånbok.

Skillnaden mellan “varma” och “kalla” kryptoplånböcker

Som tidigare nämnt är de två huvudtyperna av kryptoplånböcker de “varma” och de “kalla”, direkt översatt från engelskans “hot” och “cold”. Båda är designade för olika ändamål och i många fall har personer som innehar kryptovalutor användning för båda.

En varm plånbok lagras online, vanligen på en handelsplattform för kryptovaluta. Eftersom dessa plånböcker befinner sig online är det lätt att få tillgång till sina kryptovalutor, men det betyder även att de kan utsättas för hacking.

En kall plånbok är, på grund av ovan nämnda risk, ett föredraget val för kryptoägare som vill ha mer kontroll över sin kryptovaluta. Kalla plånböcker kan antingen ta form som en pappersplånbok eller en hårdvaruplånbok, som påminner om ett USB. De erbjuder mer säkerhet mot digitala hot, allt eftersom de förvaras offline. Men på samma sätt som varma plånböcker är mer sårbara för hackare, är kalla plånböcker mer sårbara för “fysiska” hot, som att man tappar bort sin plånbok eller skadar den.

Varm eller kall plånbok: vilken ska man välja?

Den kryptoplånbok du kommer använda dig av beror på dina preferenser och behov. Varma plånböcker kan vara bekvämare, medan kalla plånböcker anses vara något mer säkra. På grund av bekvämligheten de erbjuder, använda varma plånböcker mer allmänt, särskilt av de som inte är särskilt tekniskt kunniga. Men om du prioriterat säkerhet framför bekvämlighet bör du överväga en kall plånbok.

Som vi tidigare varit inne på kommer du som kryptoinvesterare troligen använda dig av både varma och kalla plånböcker. Åtminstone om du är en aktiv investerare. I det stora hela rekommenderas det att man använder kalla plånböcker för att förvara kryptovaluta på lång sikt, varav man bör använda varma plånböcker för dagliga investeringar eftersom mynten då är mer lättillgängliga.

Hur du än väljer att förvara dina kryptovalutor är det nödvändigt att du är väl insatt i vad kryptovalutor är och hur de fungerar, samt fördjupar dina kunskaper inom kryptoplånböcker, varma som kalla, ännu mer. Ju bättre påläst du är desto mer framgångsrika kommer dina investeringar bli.