Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Skip to content

Ethereum plånböcker

Ethereum är världens näst största kryptovaluta och har under en tid varit en av de populäraste att investera i. Men kryptovärlden är full av uttryck och terminologi som kan vara klurigt att förstå till en början. Det tar lite tid att lära sig allting men det viktigaste man måste ha koll på är hur man använder sig av plånböcker.

Plånboken är stället som du förvarar din kryptovaluta och i det här fallet Ethereum. För att kunna investera direkt i Ethereum behöver du en plats att förvara dina tokens, eller närmare bestämt nycklarna för att komma åt dina tokens på blockkedjan. Din plånbok fungerar alltså annorlunda från en traditionell variant eftersom den bara innehåller lösenorden som krävs för att komma åt dina Ethers.  Så vilka alternativ finns det att välja mellan?

Varm eller kall plånbok?

Termerna “varm” eller “kall” är kryptospråk för om din plånbok förvaras online eller offline. Varma plånböcker betyder att nycklarna som de förvarar befinner sig online medan kalla plånböcker refererar till Ethereum plånböcker som bara finns offline.

Onlinemäklare

Om du är intresserad av att köpa Ethereum behöver du först bestämma dig för hur du ska förvara dina tokens. Ett vanligt sätt är att använda sig av en nätmäklare för krypto. Dessa förvarar dina Ethers och erbjuder en tjänst som liknar en traditionell börsmäklare. Detta medför dock vissa nackdelar då du aldrig kan vara helt säker på att ditt konto inte kan inkräktas på och betyder också att du inte är den enda som har full kontroll över dina valutor.  Om onlinemäklarens hemsida strular eller går ner så kommer du inte kunna komma åt dina Ethereum plånböcker eftersom dem kommer vara direkt kopplade till din mäklare.

Fördelen med detta är att du kan handla med några få klick och själv inte behöver hålla koll på någonting förutom ditt lösenord till hemsidan. Du kan även smidigt köpa och sälja en lång rad med olika kryptovalutor förutom Etherum, exempelvis Bitcoin och Dogecoin.

Plånböcker i din telefon.

Ett annat alternativ för den som vill investera i Ethereum är att använda sig av en app som omvandlar din telefon till en kryptoplånbok. Detta gör att du enkelt kan handla via mobilen, men eftersom Ethereum-tokens förvaras på blockkedjan och inte i din telefon betyder detta att om du tappar bort telefonen tappar du även dina tokens.

Det finns en del appar som kan synkroniseras med andra enheter, men om din specifika app inte har den funktionen så finns det inget sätt att få tillbaka dina nycklar.

Plånböcker på din dator

Ethereum plånböcker för datorn fungerar på samma sätt som på telefonen.  Du laddar ner en applikation för din dator som sedan förvarar nycklarna som används för att komma åt dina Ethers. Detta medför dock risken att om din dator stjäls eller om den oförutsett går sönder så förlorar du dina nycklar. Självklart kan filer ofta restaureras men detta är inte alltid möjligt och det är därför oerhört viktigt att ha detta i åtanke om man väljer att använda sig av ethereum plånböcker på datorn.

Hårdvaruplånböcker - Ett effektivt alternativ

Hårdvaruplånböcker fungerar på samma sätt som ett USB-minne gör. Det är en liten hårddisk som du kan ladda över dina nycklar på för att sedan förvara dessa offline. Detta har en mängd fördelar, bland annat att din plånbok blir omöjlig att hacka, men även att du lätt kan komma åt dina tokens när det behövs. Det kan dock vara smart att ändå ha en backup om någonting med själva hårdvaran skulle strula, eller om den råkar komma bort.

Pappersplånböcker - Enkelt och säkert

Den enklaste formen av kryptoplånböcker är att använda sig av vad som kallas för en pappersplånbok. För att använda dig av detta är det enda du behöver göra att skriva ner hela dina privata nycklar på en bit papper eller anteckningsbok för att sedan förvara den på ett säkert ställe. På så sätt tar du både din plånbok online och raderar helt risken för tekniska problem.