Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Skip to content

Handla Ethereum

Ethereum är världens näst största kryptovaluta och med över en halv miljon totala användare har det snabbt vuxit till en viktig spelare på finansmarknaden. Förutom ett populärt investeringsverktyg har Ethereum också blivit populärt inom den scenen för aktiv handel.

Aktiv handel betyder att man köper och säljer Ethereum i hopp om att priset antingen ska gå upp för att sedan sälja när ens grundposition har förändrats till det positiva. Detta har länge varit en populär strategi för att tjäna pengar på aktiemarknaden men under senare år har det även blvit populärt inom kryptovärlden i allmänhet och inom Ethereum i synnerhet.

Handel vs investering

Den stora skillnaden mellan att investera och att handla är vilket ändamål man har med att exempelvis köpa Bitcoin eller Ethereum. En investerare köper sin valda valuta i hopp om att långsiktigt kunna tjäna pengar över en längre tid. Långsiktiga investerare bryr sig därför väldigt sällan om kortsiktiga prisförändringar utan sitter lugnt och stilla i båten om priset fluktuerar vilt från dag till dag.

Någon som handlar aktivt försöker däremot utnyttja prisförändringar genom att köpa när Ethereum är billigt och sälja när det är dyrt. Här finns det en mängd olika strategier att tillämpa men den stora skillnaden mot en investerare är att en handlare kapitaliserar på mindre rörelser för att tjäna pengar.

Handla Ethereum vs aktier

Även om det finns många likheter mellan traditionella aktier och kryptovalutor finns det några viktiga saker att ha i åtanke innan man börjar handla. På en traditionell aktiemarknad så finns det särskilda öppettider som alla måste förhålla sig till. Detta betyder att du enbart kan köpa och sälja aktier medan börsen är öppen och priset kan enbart förändras under öppettiderna.

Nästan alla länder har också en egen aktiemarknad som förhåller sig till det specifika landets tider. Det betyder att tillexempel börserna i USA och i Sverige har helt olika öppettider. Handeln med kryptovalutor är däremot världsomspännande och handlas dygnet runt av tiotusentals människor.  Detta betyder att kursen konstant förändras och kan variera stort över natten.  Men det betyder också att du inte behöver förhålla dig till några öppettider och därför kan handla närhelst du själv behagar.

Hur handlar man Ethereum?

Det enklaste och populäraste sättet att handla Ethereum är att använda sig av en onlinemäklare. Dessa tillhandahåller både en plånbok för förvaring av dina tokens och även en plattform för att enkelt och smidigt kunna köpa och sälja. Det är dock viktigt att ha i åtanke vilka nackdelar som medföljer med att använda sig av en onlinemäklare. När du köper och säljer Ethereum online så har alltid mäklaren den slutgiltiga kontrollen över din plånbok, och därigenom även dina tokens.

För den som vill använda sig av aktiv handel av krypto är detta förmodligen det smidigaste att använda sig av. Du kan lätt och smidigt köpa och sälja direkt via deras hemsida och kan därför alltid utnyttja små prisförändringar utan att behöva leta fram dina nycklar innan du genomför en transaktion. Det är på grund av dessa anledningar som aktiva handlare nästan uteslutande använder sig av onlinemäklare.

Fördelar och nackdelar med onlinemäklare

Den största fördelen med plattformar som sysslar med kryptovalutor online är att du alltid kan ha åtkomst till dina tokens för att genomföra transaktioner. Du behöver därför inte leta reda på dina nycklar för att handla Ethereum utan du loggar bara in på ditt konto hos mäklaren. Det blir helt enkelt lätt och smidigt att köpa och sälja och du behöver inte ha fysisk koll på din plånbok utan det tillhandahålls utav mäklaren.

Nackdelen med detta går däremot inte att förbise. Att förvara krypto online i vad som brukar kallas för “varma” plånböcker är förenat med en del risker. Eftersom din mäklare förvarar dina tokens behöver du alltid förhålla dig till att deras plattform och tjänst fungerar som den ska. Det finns flera exempel på hur uppdateringar har gått fel och slagit ut mäklaren i flera dagar. Om detta sker så har du inget annat val än att vänta på att hemsidan ska börja fungera. Det finns även mardrömsexempel på hur nätmäklare har blivit hackade och kunders tokens har blivit stulna.

Det kan därför vara klokt att undersöka “kalla” plånböcker som förvarar nycklarna till dina tokens offline om du tänker köpa en stor mängd eller investera med en lång tidshorisont.

Att välja handelsplats

Om du har bestämt dig för att börja handla Ethereum är det första du behöver göra att välja en handelsplats. Det finns en uppsjö av alternativ men det är viktigt att handelsplatsen passar dina ändamål. Vissa mäklare erbjuder enbart en handelsplats utan att erbjuda en varm plånbok. Efter det så växlar du dina svenska kronor till Ethers och sen är du redo att köra igång.

Fördelar med att handla Ethereum

En av anledningarna till att Ethereum har blivit så populärt att handla med är på grund av deras låga transaktionsavgifter. Det betyder att du betalar väldigt lite när din transaktion går igenom blockkedjan jämfört med andra kryptovalutor.

Det kan däremot finnas andra utgifter som mäklaren tar när du handlar Ethereum så det är mycket viktigt att du vet vad du kommer behöva betala innan du sätter igång. Vissa plattformar har uppbundna avgifter för varje transaktion medan andra tar ut sin avgift via en spread. En spread innebär att mäklaren tar en liten procentandel av vinsten som du gör på dina affärer.

Börshandlade produkter och certifikat.

För den som vill använda sig av en traditionell börsmäklare kan man köpa XBT-certifikat kopplade till priset på Ethereum. Dessa finns tillgängliga på Avanza och Nordnet och handlas under Stockholmsbörsens öppettider. Fördelen med detta är att du kan använda dig utav ett ISK-konto och kan därför få en lägre skattesats än om du handlar med kryptovalutan direkt där skatten är 30% på din vinst. ISK-konton medför dock andra förutsättningar och det är viktigt att du läser på ordentligt för att kunna hitta vilket alternativ som är bäst för dig

Du kommer däremot bara kunna köpa och sälja dina certifikat när börsen är öppen och kan därför inte reagera till stora prisförändringar som kan ske under natten. Du äger också inga Ethereums direkt utan är bara exponerad mot priset och kan därför inte göra transaktioner direkt med tokens.