Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Skip to content

Non-fungible tokens (NFT)

På senaste tiden har internet i allmänhet och kryptovärlden i synnerhet bara haft ett ord på sina läppar: NFT. Det har dominerat samtalsämnet online, runt matbord och på kafferaster. Men vad är en NFT och varför säljs dessa för så oerhört mycket pengar?

NFT står för Non-fungible token och är konstverk i digital form. Till skillnad från vanliga bilder online så kan dessa konstverk och bilder ägas digitalt via verifiering på Ethereums blockkedja.

NFT’s bygger på samma grundprinciper och teknik som vanlig kryptovaluta. För att ta del av exempelvis Ethereum köper man en privat nyckel som sedan kan verifieras genom andra användare på blockkedjan. Varje nyckel är unik och är omöjlig att kopiera. Om du är intresserad av att börja med Ethereum så har köpakrypto.se en steg-för-stegguide här: kopakrypto.se/kopa-ethereum/

Varför finns NFT’s?

På grund av kryptovalutors natur och tekniken bakom deras uppbyggnad så är varje individuell Ethereum eller Bitcoin helt unik. Du kan alltså sälja dina Ethers till någon annan och valutan som den personen sedan äger kommer ha samma unika nyckel som när du ägde den. Det betyder att det är omöjligt att förfalska kryptovalutor.

Men denna teknik kan användas till en lång rad olika ändamål. Konstnärer runtom i världen insåg att de nu skulle kunna sälja digital konst online. Köparen kan därmed alltid vara garanterad att det som köps är unikt och omöjligt att förfalska.

NFT’s är alltså ett helt nytt sätt att köpa och investera i konst, allt helt digital och genom blockkedjans revolutionerande teknik.

Såhär tillverkas en NFT

Vem som helst kan skapa en NFT och det är en process som är ganska enkel att genomföra och det finns en lång rad olika tjänster online som erbjuder tillverkning av NFT’s. En NFT tillverkas genom en process som kallas “minting” på kryptospråk. Konstnären eller den som vill skapa en NFT ger då sin bild en unik nyckel som sedan blir unik och verifieringsbar på Ethereums blockkedja.

Tillverkaren äger nu det enda sanna originalet av sitt verk och kan sedan välja att sälja eller behålla den. Ofta görs det stora uppsättningar med ett tiotal konstverk som sedan säljs på auktioner online.

Den mest kända av dessa, Bored Ape Yacht Club, är en samling med bilder på apor och flera konstverk har sålts för miljonsummor.

Vad är lockelsen med NFT’s?

Den stora lockelsen med att köpa NFT’s är möjligheten att faktiskt få äga konst, samtidigt som man kan vara säker på att det man äger är unikt. På samma sätt som människor tycker om att samla på fysisk konst har intresset nu blivit digitalt.

Självklart kan vem som helst kan ladda ner bilder och konst från internet för att sedan använda på sina digitala profiler. Men det är just känslan av ägarskap som säljer i NFT-världen. Många kryptofantaster är övertygande om att NFT’s kommer att fortsätta att öka i popularitet och ser därför många av sina köp som investeringar för framtiden. Genom att äga ett konstverk som sedan blir eftertraktat tidigt finns möjligheten att tjäna stora pengar.